Dieta odtruwająca wątrobę

Dieta odtruwająca wątrobę
Rate this post

Zdrowa wątroba doskonale radzi sobie z oczyszczaniem ciała. To dzięki niej krew nie zakwasza się, a my pozostajemy w dobrym zdrowiu. To też ona odpowiada za usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Można zadać sobie pytanie, dlaczego w dzisiejszych czasach tak popularne są leki i preparaty na poprawę pracy wątroby, skoro przez wieki człowiek doskonale się bez nich obywał?

Dieta odtruwająca wątrobęProblemy z wątrobą – przyczyny

Przyczyna wiąże się z tym, w jak bardzo uprzemysłowionych czasach żyjemy. W naturalnej diecie obowiązującej przez ostatnie setki czy tysiące lat trudno było o substancje, z którymi wątroba miałaby problem. Należały do nich jedynie pewne rośliny trujące, których jednak najczęściej unikano ze względu na gorzki smak.

Dziś jest inaczej i często to właśnie najbardziej szkodliwe produkty są najsmaczniejsze, a przez to jemy ich najczęściej. Wątroba ma do czynienia z rosnącą ilością substancji, które trudno jej przerobić. Do głównych grup produktów, które szkodzą na wątrobę, należą:

  • produkty wysoko przetworzone: z białej mąki i cukru, tłuszczu utwardzanego
  • dodatki do żywności: glutaminian sodowy, stabilizatory, zagęstniki, barwniki, konserwanty,substancje przeciwzbrylające
  • metale ciężkie i ich pochodne – zdarzają się w produktach żywnościowych i herbatach spoza Unii Europejskich; można też mieć z nimi styczność w farbach, lakierach i złej jakości przedmiotach z plastiku
  • używki: narkotyki, alkohol, papierosy
  • nadmiar pożywienia – ciągłe przejadanie się osłabia wątrobę
  • nadmiar tłuszczu
  • ciężkostrawna dieta pozbawiona składników odżywczych: fast-food, dania gotowe, dania z proszku

Osoby, które sięgają po któreś z tych substancji od czasu do czasu (raz na kilka tygodni, maksymalnie raz w tygodniu w niewielkich ilościach) dają swojej wątrobie szansę na „przerobienie” nadmiernego bagażu i dojście do siebie. Jeśli jednak tego typu substancje są przyjmowane stale, wątrobie trudno może być poradzić sobie z wszystkimi szkodliwymi składnikami. Najlepiej, by przeprowadzić wówczas dietę eliminacyjną i przestać przyjmować szkodliwe składniki. Warto jednak również wspomóc jej pracę przeprowadzając dietę oczyszczającą, a także sięgając po zioła i inne naturalne metody.

Jak zregenerować wątrobę? – dieta oczyszczająca

Dla wątroby najlepsze są naturalne produkty. Jedna z teorii mówi, że najlepiej jeść to, co rośnie w pobliżu, a więc w polskim klimacie powinno to być jak najwięcej kasz, ziół, warzyw korzennych (marchewka, buraki, ziemniaki, pietruszka)i nieprzetworzonych zbóż, takich jak orkisz czy żyto. Do tego od czasu do czasu jajka czy fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir i maślanka, które zawierają wiele pożytecznych kultur bakterii.

Można też sięgać po prozdrowotne produkty z innych stref geograficznych. Należą do nich warzywa i owoce takie jak avocado, jarmuż, szpinak. Warto sięgać też po dobrej jakości tłuszcze w rozsądnych ilościach: olej lniany, z czarnuszki, oliwa z oliwek, rzepakowy nierafinowany, kokosowy. Do tego pestki i orzechy, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych.

Dietę powinny uzupełniać herbaty oczyszczające. Dobre działanie ma również ciepła woda – rano można ją pić z cytryną, która odkwasza organizm i pobudza wątrobę do pracy. W ciągu dnia może to być gorąca woda z odrobiną chilli, pieprzu, kurkumy czy imbiru, by rozgrzać wątrobę i pobudzić ją do pracy.

Za korzystną dla wątroby uważa się też dietę wegetariańską. Powinna ona jednak być różnorodna i bogata w odpowiednie składniki odżywcze. Warto inspirować się kuchnią Indii czy pięciu przemian. Jak widać, zarówno osoby ceniące kuchnię polską, jak i fani egzotycznych smaków, mogą znaleźć coś dla siebie, jeśli zależy im na diecie oczyszczającej wątrobę.

Jak zregenerować wątrobę? - dieta oczyszczającaZioła na wątrobę i ich cudowne działanie

Wiele ziół ma korzystne działanie na wątrobę. Warto stosować je na kilka sposobów;

  • jako suplementy: przeciwbakteryjny tymianek w kapsułkach, kurkuma, ostropest, grzyby shitake i reishi, oczyszczająca wątrobę spirulina i chlorella
  • w formie herbat: oczyszczająca herbata zielona, czystek który wiąże metale ciężkie, herbaty i wrzątek z dodatkiem rozgrzewających przypraw, kawa pięciu przemian: gotowana z owocami, imbirem, cynamonem, kardamonem, cytryną i szczyptą soli
  • w formie przypraw dodawanych do żywności: w potrawach powinno się znaleźć sporo chilli, kurkumy, curry, pietruszki, czosnku zwykłego i niedźwiedziego

Oczyszczanie wątroby – metody

Oczyszczanie wątroby można przeprowadzać na różne sposoby, zależnie od upodobań i stylu życia. Osoby, które są w stanie wprowadzić do diety trwałe zmiany, powinny zadbać o odpowiednie warzywa czy zioła w codziennym menu i wyeliminować słodycze czy czerwone mięso.

Ci, którzy nie są w stanie zrezygnować z ulubionych przekąsek, mogą wybierać jedno-dwudniowe oczyszczanie wątroby za pomocą zdrowych soków warzywnych, zup czy wody z cytryną. Pod okiem dietetyka można przejść też dłuższe głodówki, szczególnie polecane na przedwiośniu, by zregenerować cały organizm przed nadchodzącym sezonem. W wielu miejscach w Polsce są organizowane wczasy, podczas których można przejść takie oczyszczanie pod okiem profesjonalistów.

Do oczyszczania wątroby przydają się gorzkie warzywa czy zioła. Dzięki nim wątroba wydziela więcej enzymów, które rozkladają szkodliwe produkty przemiany materii. Warto więc dbać o obecność w diecie takich produktów, jak grejpfruty, cykoria, majeranek czy estragon, które stymulują pracę wątroby. W medycynie indyjskiej poleca się też gorzkie owoce bibitaki i haritaki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here