Przewodnik po zdrowotnych korzyściach buraków ćwikłowych – dlaczego buraki są dobre dla Ciebie? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Beta vulgaris, roślina powszechnie znana jako burak ćwikłowy lub po prostu „burak”, to rodzaj warzyw korzeniowych o ogromnych korzyściach dla zdrowia.

Buraki są potężnym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Są pełne błonnika, manganu, potasu oraz witamin C i B9 (znanych również jako kwas foliowy). Niewiele potraw oferuje tak różnorodną zawartość składników odżywczych w jednej porcji!

Z tego powodu jedzenie buraków zapewnia wiele istotnych korzyści zdrowotnych. Wykazano, że burak wywiera pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, przepływ krwi, a nawet na sprawność fizyczną.

Ogromna korzyść z buraków wynika częściowo z dużej ilości nieorganicznych azotanów w tym warzywie.

Plus, buraki są znakomite w postaci jedzenia! Chociaż buraki świetnie smakują po jedzeniu na surowo, można je również delektować w postaci marynowanej i gotowanej. Nawet liście buraków można przygotować jak szpinak.

Istnieją różne rodzaje buraków, ale najczęstszymi odmianami są czerwony, ciemny fiolet, biały, różowy i żółtyPrzewodnik po zdrowotnych korzyściach buraków ćwikłowych - dlaczego buraki są dobre dla Ciebie? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Fakty o spożywaniu buraków

Jest powód, dla którego buraki wywołują uczucie sytości, nie powodując jednocześnie przybierania na wadze: w większości ich skład to woda. Wiesz co jest najbardziej interesujące? Skład buraków to w 87% woda, w 8% węglowodany i w około 3% – błonnik. Możesz spałaszować pełną miseczkę buraków i zjeść tylko 60 kalorii! Warzywo to jest dobrym źródłem zarówno błonnika, jak i białka; to są fakty dotyczące spożywania buraków, o których rzadko się mówi. Dodatkowo, buraki zawierają również niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Węglowodany

Patrząc na wartość odżywczą buraków, należy przyjrzeć się bliżej węglowodanom. Buraki surowe i gotowane mają zawartość węglowodanów na poziomie 8-10%. Około 70% węglowodanów w surowych burakach to cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza. Ta liczba zwiększa się do 80%, gdy buraki są gotowane.

Buraki to także doskonały sposób na odżywianie organizmu za pomocą krótkołańcuchowych węglowodanów znanych jako FODMAP (oligosacharydy fermentowane, disacharydy, monosacharydy i poliole). U niektórych osób węglowodany powodują problemy trawienne. Jeśli obawiasz się o poziom cukru we krwi, to informacja dla ciebie – buraki mieszczą się w środkowym zakresie indeksu glikemicznego, z wynikiem 61. Oznacza to, że po zjedzeniu nie podnoszą poziomu cukru we krwi zbyt szybko. Ilość węglowodanów na porcję jest tak mała, że buraki nie powodują znaczących zmian w poziomie cukru we krwi.

Zawartość błonnika w burakach

Potrzebujesz więcej błonnika w swojej diecie? Buraki są jego doskonałym źródłem! W 100 gramach buraków, 2-3 gramy to właśnie błonnik. Pamiętaj, że błonnik jest niezbędny dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Chroni twoje ciało przed wieloma chorobami i zaburzeniami.

Podsumowanie: Większość węglowodanów w burakach to cukry proste. Najbardziej godne uwagi są fruktoza i glukoza. Buraki dają dużo błonnika. Jedna uwaga: buraki zawierają węgiel znany jako FODMAP, co może powodować problemy z trawieniem (w rzadkich przypadkach)

Witaminy i minerały w burakach

Szukasz więcej powodów, aby jeść buraki? W burakach są niezbędne witaminy i minerały.

Żelazo

Twój organizm potrzebuje żelaza do wykonywania wielu podstawowych funkcji, takich jak transport tlenu w krwinkach czerwonych.

Potas

Spożywanie odpowiedniej ilości potasu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Potas jest także doskonały dla zdrowia układu krążenia.

Kwas foliowy (witamina B9)

Ta witamina B pomaga w rozwoju tkanek. Szczególnie kobiety w ciąży potrzebują większej dawki kwasu foliowego, aby zapewnić ich rosnącemu dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych.

Witamina C

Ważne jest, aby dostarczać ciału wystarczającą ilość witaminy C. Służy ona funkcjom ważnym dla odnowy skóry i układu odpornościowego.

Mangan

Ten potrzebny pierwiastek występuje zwykle śladowo w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i produktach pełnoziarnistych. Na szczęście, buraki są bogatym źródłem manganu.

Podsumowanie: Buraki są doskonałym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, w tym potasu, manganu, witaminy C i kwasu foliowego.

Składniki zawarte w burakach

Możesz czerpać wiele korzyści zdrowotnych ze spożywania niektórych składników roślinnych. Buraki zawierają jedne z najlepszych dla Twojego organizmu:

Betanina

Betanina jest substancją nadającą burakowi charakterystyczny czerwony kolor. To najczęstszy pigment w burakach.

Wulgaksantyna

Jest to żółty lub pomarańczowy pigment występujący w żółtych i czerwonych burakach.

Azotan nieorganiczny w burakach

Po spożyciu przez człowieka, nieorganiczny azotan może przekształcić się w tlenek azotu, który spełnia wiele ważnych funkcji w całym ciele. Oprócz buraków, znajduje się w obfitej ilości w kilku warzywach liściastych.

Podsumowanie: Buraki mają wysoki poziom zawartości związków roślinnych, takich jak wulgaksantyna, nieorganiczne azotany i betanina.Składniki zawarte w burakach

Co z azotanami w burakach?

Wspomniany wyżej zwrot „nieorganiczne azotany w burakach” obejmuje azotyny, azotany i tlenek azotu. Buraki i ich sok są bogate w azotany. Około 80-95% azotanów pochodzących z diety, pochodzi z warzyw i owoców. Różnią się one od azotynów dietetycznych, które zwykle znajdują się w peklowanych mięsach, dodatkach do żywności, zbożach i wypiekach. Według badań, diety bogate w azotyny i azotany mogą mieć znaczące korzyści dla zdrowia, mogą na przykład wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi i tym samym, na zmniejszenie ryzyka choroby. Dietetyczne azotany z buraków są konwertowane do tlenku azotu, biologicznego „posłańca”. Tlenek azotu przemieszcza się przez ściany twoich tętnic i wysyła sygnały do komórek wyściółki zewnętrznej, powodując ich rozluźnienie. Rozluźnienie tych komórek mięśniowych pozwala na rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może obniżyć ciśnienie krwi.

Podsumowanie: Buraki odżywiają twoje ciało nieorganicznymi azotanami, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Korzyści zdrowotne ze spożywania buraków

Zdrowe składiki buraków korzystnie wpływają na serce i poprawiają sprawność fizyczną.

Zmniejszone ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest zwykle określane jako „nadciśnienie”. Jeśli nie zostanie poddane leczeniu, nadciśnienie może uszkodzić serce i naczynia krwionośne. Wysokie ciśnienie krwi jest silnym czynnikiem ryzyka chorób serca na całym świecie. Może prowadzić do udarów i przedwczesnej śmierci. Spożywanie buraków i innych owoców w warzywach bogatych w nieorganiczne azotany sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badania pokazują, że buraki (lub sok z buraków) mogą obniżyć ciśnienie krwi o 3-10 mm / Hg w ciągu zaledwie kilku godzin. Tlenek azotu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i relaksację. To pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Buraki a wyniki w sporcie

Buraki dostarczają azotanów, które poprawiają wydajność podczas ćwiczeń. Dietetyczne azotany zmniejszają ilość tlenu używanego podczas wysiłku fizycznego, poprawiając efektywność swoich mitochondriów i innych części komórki pobudzających narządy wewnętrzne lub produkujących energię. Wysoka zawartość nieorganicznych azotanów w burakach wpływa na odpowiednie wykorzystanie tlenu, zwiększa wytrzymałość i w efekcie poprawia wyniki sportowe.

Podsumowanie: jedzenie buraków przyczynia się do bardziej efektywnego wykorzystywania tlenu przez komórki ciała, lepszej wytrzymałości i zwiększonej sprawności fizycznej. Buraki są fenomenalnym warzywem w przypadku prób obniżenia ciśnienia krwi. Regularne spożywanie ich w dłuższej perspektywie pomaga chronić przed chorobami serca i innymi schorzeniami.

Burak ćwikłowy – skutki uboczne

Organizm większości ludzi pozytywnie reaguje na buraki. Jednak są pewne osoby, które doświadczają skutków ubocznych spożywania buraków. Jednym z bardziej powszechnych efektów jest zmiana koloru moczu kolor na różowy lub czerwony. Ten przejściowy efekt uboczny jest całkowicie nieszkodliwy.

FODMAP

Buraki są znane z zawartości związków FODMAPs w postaci fruktanów. Są to węglowodany o krótkich łańcuchach, które są trawione przez bakterie w jelitach. U niektórych osób FODMAP powodują niewielkie problemy z trawieniem. Ludzie, którzy podlegają temu efektowi ubocznemu, cierpią na zespół jelita drażliwego.

Szczawiany

Buraki posiadają w składzie szczawiany, które mogą prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych u ludzi podatnych na te choroby. W niektórych przypadkach szczawian może stać się środkiem przeciwodżywczym. Oznacza to, że zakłóca on wchłanianie przez organizm mikroelementów. Szczawiany znajdują się w całym buraku, jednak największy ich poziom notowany jest w liściach.

Podsumowanie: Organizmy większości ludzi bardzo dobrze tolerują buraki. Jednak ze względu na zawartość FODMAP i szczawianów, niektórzy ludzie odczuwają niekorzystne skutki ich spożywania.

Wnioski dotyczące buraków cukrowych

Buraki są bogate w wiele składników odżywczych. Są pełne błonnika, związków roślinnych, witamin i minerałów. Badania pokazują, że jedzenie buraków może poprawić twoje zdrowie. Korzyści z buraków to: silniejsze serce, większa wydajność ćwiczeń i niższe ciśnienie krwi. Zalety te wynikają z wysokiego poziomu nieorganicznych azotanów. Buraki mają słodki smak i mogą być dostosowane do wielu pysznych posiłków. Możesz je jeść na surowo lub przygotować je z łatwością w formie gotowanej. Włączenie buraków do zdrowej diety jest łatwe i korzystne dla Twojego organizmu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here